4 Mayıs 2008 Pazar

Ambalajlama - Ambalajlamada Yeni Yaklaşımlar

01. Giriş

Ambalajlama gıdayı çevrenin olumsuz etkilerinden korur. Bu olumsuz etkiler nem ve sıcaklıkla doğru orantılıdır. Çünkü gıda çevresiyle temasta bulunduğu zaman, nem ve aroma kaybı , oksidasyon ve mikroorganizmalarla kontaminasyon gıdanın kalitesini ve raf ömrünü azaltır. Bilindiği üzere meyve sebzeler hasat sonrası solunumlarına devam etmektedirler; bu aşamada gıdalarda aroma kaybı olabildiği gibi erken olgunlaşmada söz konusudur. Bunlara ilaveten gıdaya çevreden mikrobiyolojik bulaşmalar olacaktır. Yukarıda kabaca anlatılan çevrenin bu olumsuz etkileri ambalajlama yöntemiyle belli oranlarda engellenir. Ürünlerin çeşitli koşullarda depolanması sırasında gerekli olan ambalajlamanın ürüne olduğu kadar çevreye etkisi de oldukça önem taşımaktadır. Çeşitli çalışmalarda belediyeler tarafından toplanan atıkların yaklaşık % 30’unu ambalaj malzemelerinin oluşturduğu ve bunların %13’ünü de plastik kökenli olduğu bildirilmiştir[1, 2].

Güvenilir, dayanıklı ve ekonomik olan plastik ambalajlar, meyve ve sebzeler başta olmak üzere hemen hemen bütün gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Ancak, çevreye verdiği zarar nedeniyle Avrupa’da plastiğin diğer alternatif materyallerle yer değiştirmesi durumunda, atık paket ağırlığının %400, hacminin %250 ve paketleme fiyatının %200 artacağı hesaplanmıştır[9]. Bu yüzden plastiğe alternatif , etkili ve ucuz materyal arayışı devam etmektedir[1].

Dewamı Alttaki Linkten İndirebilirsiniz.
(Dosya OFFice Word Dosyasının içindedir).

Buradan İndirebilirsiniz.

0 yorum: